Gisteravond werd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam tijdens het festival ‘Trouw Duurzame 100’ bekendgemaakt dat Burgerwindpark De Spinder op nummer 65 is geëindigd. De inzet van alle vrijwilligers afgelopen jaren rondom het windpark is beloond met een plaats in deze landelijke lijst van burgerinitiatieven!

In de Duurzame 100 van onderop zijn verder veel groene initiatieven te vinden, van klein en creatief, zoals het redden van struiken van bouwplaatsen, tot groot en indrukwekkend bij een natuurherstelproject. Ook opvallend zijn de hoge noteringen voor circulaire projecten. De zwerfinator staat op nummer 1 en de Klimaatspijbelaars op nummer 2. De volledige lijst is hier te bekijken.

Over de Duurzame 100
Trouw stelt dit jaar voor de elfde keer zo’n lijst samen, maar dit keer werd een top 100 ‘van onderop’ gemaakt. Een lijst van mensen die zelf, in hun vrije tijd, een groen of duurzaam project zijn begonnen. Trouw heeft tien jaar de mensen belicht die de duurzame kar veelal vanuit hun werk of beroep trekken. Nu was het tijd om de schijnwerpers op de burgers te richten die op talloze plekken in Nederland bezig zijn de samenleving groener, duurzamer en schoner te maken.