De eerste windturbine (WT4) is gebouwd! Hoe dit proces is verlopen, zie je hieronder.

Er komt een grote kraan met een kleinere hulpkraan op site. Deze kranen moeten erg goed samenwerken om de onderdelen op de juiste manier op de juiste plek te krijgen. Eerst wordt het onderste torendeel op het fundament geplaatst. Met grote moeren wordt dit torendeel aan het fundament bevestigd. Hier bovenop worden vervolgens nog 2 torendelen bevestigd.

 

Vervolgens wordt als een bouwpakket de gondel hier bovenop gezet en de aandrijflijn in de gondel gehesen. Hierna kan de hub worden bevestigd aan de aandrijflijn.

Vervolgens worden één voor één de rotorbladen aan de hub bevestigd. De bovenkant van het rotorblad heeft kartels, deze zorgen voor minder geluid tijdens het draaien. De totale opbouw van één windturbine kan in 3 dagen klaar zijn, maar dit alles is heel sterk afhankelijk van het weer. Bij bepaalde windsnelheden mag er niet worden gehesen, zeker bij de rotorbladen die lichter in gewicht zijn dan de torendelen. Bij de bouw van de eerste windturbine hadden we gelukkig maar één dag ‘last’ van de wind.

Nadat de molen is opgebouwd, worden er nog 1 à 2 weken werkzaamheden in de molen verricht om de elektrische installaties af te werken en in bedrijf te nemen. Gelukkig hoeven de monteurs niet telkens naar boven te lopen want in de turbine zit een klein liftje.

Met dank aan Rob van der Linden (Barneveldse Kraanverhuur) voor een aantal van bovenstaande foto’s.