Hoe bouw je als burgers een windpark? Hoe draag je als burger bij aan de energietransitie? Op 2 juni delen wij onze inzichten en ervaringen tijdens de online talkshow ‘Samen energie maken’ die wordt georganiseerd door Tilburg University en Avans University of Applied Sciences.

We staan met elkaar voor een enorme uitdaging, betoogt de organisatie van de talkshow. In 2050 moeten zo’n 8 miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Eind 2030 willen we al 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd hebben. Met deze afspraken uit het Klimaatakkoord krijgt de energietransitie in de gebouwde omgeving direct grote fysieke, sociaal-culturele en economische gevolgen voor burgers, woningcorporaties, overheden en betrokken bedrijven. Hoe kunnen we de energietransitie samen werkelijkheid maken en het energieverbruik in de gebouwde omgeving CO2-neutraal maken als onderdeel van de energietransitie? Wat kunnen we leren van ‘best practices’?

Deelnemers
Tijdens de talkshow komen panelleden Godelieve Spaas, Saskia Lavrijssen, Perica Savanović en ervaringsdeskundigen van , Urban Living Lab Breda en Energierijk Den Haag aan het woord. Ook vanuit Spinderwind B.V. delen we onze inzichten en ervaringen. Samen met de andere deelnemers gaan we met elkaar en het online publiek in gesprek. Dat doen we van 15.00 tot 17.00 uur onder leiding van Martijn Groenleer en vanuit de LocHal in Gemeente Tilburg.

Inspiratie
‘Samen Energie maken’ wordt een interactieve talkshow waarbij we de (on)mogelijkheden van het realiseren van de energietransitie met elkaar verkennen, inspiratie opdoen voor volgende stappen en ontdekken hoe we hierbij samen kunnen werken. Korte pitches worden afgewisseld met een paneldiscussie en gesprekken aan tafel en met interactie met het online publiek.

Aanmelden
Ook interesse? Schrijf je in.


Programma

Opening
Jacomine Ravensbergen, vicevoorzitter Avans Hogeschool
Martijn Groenleer, dagvoorzitter en hoogleraar Regionaal Recht en Bestuur

Deel 1
• Godelieve Spaas | Een nieuwe economie als hefboom voor de Energietransitie
• Best practice | Urban Living Lab Breda
• Reflectie in expertpanel

Deel 2
• Perica Savanović | Energietransitie als een co-creatief ontwikkelprogramma
• Best practice | EnergieRijk Den Haag
• Reflectie in expertpanel

Deel 3
• Saskia Lavrijssen | Van procesparticipatie naar eigenaarschap van de lokale energietransitie
• Best practice | Spinderwind
• Reflectie in expertpanel

Vragen uit het publiek

Afronding