Slagschaduw; in een ritme valt steeds een schaduw van één van de wieken over je huis en tuin. Het gebeurt alleen bij een bepaalde zonnestand en op een bepaald moment van de dag, en je kunt er erg last van hebben. Oók als je voorstander bent van windmolens. En dus heeft Spinderwind een regeling getroffen met bewoners in de directe omgeving om overlast tegen te gaan.

Windmolen 2 aan de noordzijde van het terrein van Attero ligt relatief dicht bij de bebouwing van Loon op Zand. Wanneer de zon in een bepaalde stand staat, kan dit slagschaduw opleveren. Juridisch is vastgelegd hoeveel overlast is toegestaan en aan de hand van data (weer, moment van de dag en het jaar, zonnestand) is er een algoritme dat het risico op slagschaduw detecteert. En toch hebben omwonenden er soms last van. Om deze omwonenden directe invloed te geven op eventuele overlast hebben zij nu een telefoonnummer gekregen waarmee ze naar de computer van windturbine 2 kunnen bellen wanneer er sprake is van overlast. Na een check met het algoritme wordt de molen dan tijdelijk stopgezet.

Mooi voorbeeld
Bert Branderhorst, voorzitter van ECLoZ u.a., de energiecoöperatie in Loon op Zand, is blij met de regeling. “De kracht van Spinderwind is van begin af aan geweest dat het een windpark is voor en door burgers. Door rekening met elkaar te houden, voorkomen we weerstand én is het gelukt om het windpark te realiseren. Dit is een mooi voorbeeld van hoe wij omgaan met omwonenden.”