Hoe werken we samen aan de energietransitie? Die vraag stelt Yvonne Heutmekers, raadslid voor de VVD in Berkel-Enschot, in deze Tilburg Spreekt. Het antwoord is het verkleinen van de CO2-uitstoot plus het duurzaam opwekken van energie. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Yvonne belicht de rol van energiecoöperaties in gesprek met Sven Verbruggen. Hij is voorzitter van Berkel-Enschot Energie Coöperatie (BEC), één van de betrokken coöperaties bij Spinderwind.

Kracht
Sven vertelt over de kracht van Spinderwind; namelijk dat Spinderdeelhouders voor 50% eigenaar zijn van het park. “Ander uniek aspect aan het park is dat er veel draagvlak voor was. Tijdens de inspraakprocedure kwam er weinig bezwaar. Dat komt voor een groot deel door de locatie, er zijn weinig omwonenden, maar ook doordat er veel aandacht is besteed aan het gesprek met belanghebbenden.” Naast Spinderwind komen meer projecten aan bod waarbij BEC betrokken is, zoals elektrische deelauto’s in Koningsoord en collectieve zonnedaken.

Tilburg Spreekt
In het programma Tilburg Spreekt  van Brabant10 laten Tilburgers zien hoe zij met actuele onderwerpen omgaan en wat het werk is van gemeenteraadsleden. Elke partij krijgt zendtijd die naar ze zelf mogen invullen.