Wat zijn we er trots op: Burgerwindpark De Spinder staat op nummer 25 in de Duurzame 100 van 2020! In deze lijst zet Trouw burgerinitiatieven centraal. “Ik hoop dat we een lichtend voorbeeld zijn voor burgers met dezelfde ambities.”

Aan het woord is André Dilweg, secretaris van Coöperatie Burgerwindpark De Spinder. Hij is blij met de vijfentwintigste plek. “Ik had niet verwacht dat we bovenaan zouden eindigen, omdat Trouw meer de originele, kleinschalige burgerinitiatieven beloont. Daar zijn wij iets te standaard voor. Plek 25 is dus prachtig.”

Voor de helft eigenaar
Wat maakt Burgerwindpark De Spinder zo bijzonder dat het een plek verdient in deze top 100? “Dit zit in de manier hoe wij als burgers participeren in het park. Vaak kunnen burgers wel geld steken in een windpark of een zonneweide, maar worden zij er niet (deels) eigenaar van. Burgerwindpark De Spinder is voor 50% eigendom van de elf deelnemende energiecoöperaties dankzij de afspraken die wij aan het begin op initiatief van de gemeente Tilburg met medegrondeigenaren Attero en Waterschap de Dommel hebben kunnen maken.”

Terug naar de maatschappij
De opbrengst van de molens gaat terug in de vorm van rendement naar de Spinderdeelhouders. Hoe werkt dat? “Spinderdeelhouders ontvangen naar verwachting 7,5% van hun inleg per jaar. Wanneer er daarna nog dividend over is, geldt de verdeling 30% voor de Spinderdeelhouders en 70% voor de elf betrokken energiecoöperaties. Die kunnen daarvan nieuwe initiatieven ontwikkelen. De opbrengst vloeit dus terug naar de maatschappij en niet naar grote investeerders. In onze ogen is dit hét model voor grootschalige energieontwikkeling in de regio’s.”

Een podium
Dilweg vindt het belangrijk dat de Duurzame Top 100 jaarlijks door Trouw wordt vastgesteld. “Het geeft een podium aan initiatieven zoals de onze. Eigenlijk waren we uitgenodigd voor een feestelijk evenement in Amsterdam, maar uiteindelijk werd dit een online ceremonie vanwege coronamaatregelen. Jammer, maar we zijn blij met de aandacht die er voor burgerparticipatie is.” Nieuwsgierig geworden naar andere winnaars? Lees de verhalen op Duurzame 100 Trouw.