Een stralende zon, draaiende molens en diverse interessante activiteiten: de Energie- en Klimaatsafari op zondag 15 mei was wat ons betreft een groot succes! Vele nieuwsgierige bezoekers maakten kennis met lokale energiecoöperaties, bekeken de film waarin de totstandkoming van Burgerwindpark de Spinder uit de doeken wordt gedaan en namen een kijkje in één van onze molens. Voor dat laatste stond zelfs een rij! En dat alles onder het genot van een kopje koffie, thee of een ijsje. 

Of het nou de vrolijke én informatieve bustour van Attero was (nooit geweten dat afval zo boeiend kan zijn voor jong en oud), een quiz over hoe duurzaam je zelf bent, het bouwen van een eigen lampje op zonne-energie vanuit het Ontdekstation of het bespreken van het belang van duurzame energie voor ons allemaal; het kwam aan bod tijdens de Energie- en Klimaatsafari.

Stroom aan bezoekers 
André Dilweg, secretaris bij Spinderwind, kijkt tevreden terug. “Vanaf het begin, we startten om 10.00 uur, tot het eind om 16.00 uur was er een stroom aan geïnteresseerde bezoekers. Ik zag diverse Spinderdeelhouders die blij waren om van dichtbij te zien hoe het met de molens gaat. Er gingen veel mensen in gesprek met de lokale energie-coöperaties (ze waren bijna allemaal aanwezig, en dat zijn er meer dan de elf die samen Spinderwind hebben gerealiseerd) en veel bezoekers bekeken met aandacht onze film.”

Molendag
Wat André betreft is de dag voor herhaling vatbaar. “Het was goed georganiseerd door alle betrokken partijen. Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen. Nou hoeven we wat mij betreft niet jaarlijks een complete safari te organiseren, maar ik ben wel voorstander van een jaarlijkse Molendag. Het is fijn om onze Spinderdeelhouders persoonlijk bij te praten en aan onze achterban te laten zien waar we mee bezig zijn. De belangstelling was groot. Zo was het mijn taak om de mensen in de rij voor een kijkje in de windmolen alvast wat te vertellen over de realisatie van Burgerwindpark de Spinder. De reacties waren positief.”

Wat is de REKS?
Waar kunnen windmolens geplaatst worden en waar juist niet? En hoe dragen energiecoöperaties bij aan de energietransitie?
Speciaal voor de Energie- en Klimaatsafari maakten we een korte film om dat uit te leggen.

Foto’s: BMF, Erik van der Burgt (VRBLD Photofilm)  en André Dilweg