Regelmatig hebben wij de afgelopen tijd geschreven over het harde werk van de mensen achter de schermen. Wie zijn nu die vrijwilligers vanuit tien energiecoöperaties die het initiatief hebben genomen voor de plannen om een burgerwindpark te gaan realiseren? In deze serie stellen we de komende tijd een aantal van die mensen aan je voor. Deze keer gaan we in gesprek met Jan Besselink (69 jaar) uit Udenhout, sinds 2013 secretaris van Energie Coöperatie Udenhout (ECU) en secretaris bij T-Wind.

Energie Coöperatie Udenhout zet zich in om samen te werken aan een betaalbare en duurzame energietoekomst. Uitgangspunt is dat bij alles wat we doen er een voordeel voor onze leden, vereniging en Udenhout als gemeenschap, in moet zitten. Door samen te werken en collectief aan de slag te gaan is dit te realiseren. We zullen altijd een deel van het voordeel wat we behalen doorgeven aan de leden en een deel gebruiken om te investeren in eigen productie. Hoe meer dat we dit kunnen doen, hoe meer we samen gaan produceren en dat is nu juist de manier om straks onze energierekening echt naar beneden te krijgen. Toen wij een paar jaar geleden betrokken werden bij de plannen rondom het windpark op de Spinder hebben we gelijk ja gezegd om voor onze gemeenschap wat te gaan betekenen want duurzaamheid en leefbaarheid daar staan we voor.

Wat zijn de grootste uitdagingen?
Het mobiliseren van burgers om te gaan participeren in een windpark vind ik een uitdaging. Het is toch een heel ander traject dan de bewustwording rondom energie labels van huizen of collectieve acties rondom zonnepanelen. Hierbij leg je veel makkelijker rechtstreeks contact met burgers/huisbezitters. Bij de ontwikkeling van een regionaal windpark komt toch ook de sociale cohesie kijken. Hoe kunnen we maatschappelijke en duurzame betrokkenheid in deze regio tot stand brengen? Binnenkort gaan wij -maar ook de andere negen coöperaties- van start om binnen en buiten ons ledenbestand de interesse voor participatie in het burgerwindpark te peilen en ook op die manier ons ledenbestand verder uit te breiden. Want om te kunnen participeren in de molens, is een lidmaatschap van één van de coöperaties een vereiste.

Wat is jouw drijfveer?
Na mijn pensionering had ik weer wat meer tijd beschikbaar. Als inwoner van dit dorp wil ik graag iets terugdoen voor de gemeenschap. Aangezien ik alles rondom duurzaamheid een interessant werkgebied vind, ben ik nu zo’n dagdeel in de week actief betrokken bij de activiteiten van ECU. Wat me overigens opvalt is dat de nieuwe generatie maar weinig weet over de noodzaak voor duurzame energie. Onze kinderen vinden het niet meer dan vanzelfsprekend om dagelijks het stopcontact te gebruiken. Voorlichting en bewustwording richting onze jeugd is primair niet onze taak maar het moet zeker niet vergeten worden.

Waar hoop je op voor de komende jaren?
Ik hoop dat het bewustzijn voor de energietransitie gaat leven in onze dorpsgemeenschap. Dat wij elkaar kunnen versterken en dat uiteindelijk ook Udenhout op termijn energieneutraal kan gaan worden. Maar we blijven afhankelijk van de politiek, het bewustzijn en de wil van burgers en de technische ontwikkelingen. Alle neuzen moeten dezelfde kant op!

Meer weten over Energie Coöperatie Udenhout?
Bezoek dan eens de website ecudenhout.nl.