Regelmatig hebben wij de afgelopen tijd geschreven over het harde werk van de mensen achter de schermen. Wie zijn nu die vrijwilligers vanuit tien energiecoöperaties die het initiatief hebben genomen voor de plannen om een burgerwindpark te gaan realiseren? In deze serie stellen we de komende tijd een aantal van die mensen aan je voor. Deze keer gaan we in gesprek met Jef Verboven (58 jaar) uit Dongen, sinds 2015 penningmeester bij HvB-Wind en sinds 2013 werkgroep lid wind en later bestuurslid bij Energie Dongen.
Energie Dongen wil als lokale energiecoöperatie de problemen van onze energievoorziening aanpakken. Die problemen zijn immens en divers: de energielasten voor burgers en bedrijven zijn de afgelopen jaren gestegen en zullen dat waarschijnlijk blijven doen. De gangbare energiebronnen en het gebruik ervan zijn ook verre van duurzaam. Natuurlijk zijn dit stuk voor stuk problemen die niet alleen in Dongen spelen, of hier alleen veroorzaakt worden. Ze ‘oplossen’ op lokaal niveau gaat dan ook niet lukken. Toen wij een paar jaar geleden betrokken werden bij de plannen rondom het windmolenpark op de Spinder hebben we dan ook gelijk ja gezegd om voor de regio wat te gaan betekenen.
Wat zijn de grootste uitdagingen?
Het mobiliseren van burgers om te gaan participeren in het windmolenpark vind ik een uitdaging. Het is toch een heel ander traject dan wanneer je vanuit het bedrijfsleven met dergelijke plannen bezig bent. Binnenkort gaan wij -maar ook de andere negen coöperaties- van start om binnen en buiten ons ledenbestand de interesse voor participatie in het burgerwindpark te peilen en ook op die manier het ledenbestand verder uit te breiden. Want om te kunnen participeren in de molens, is een lidmaatschap van één van de coöperaties een vereiste. Verder zijn wij nog aan het onderzoeken of de stroom van de windmolens ook daadwerkelijk bij onze leden kan komen. Maar dan moet goed bekeken worden of het haalbaar en betaalbaar is. Wist je trouwens dat de huidige stroom bij iedereen thuis uit het stopcontact vaak een mix is van van alles? Echte groene stroom wordt zoveel mogelijk dichtbij duurzaam opgewekt uit natuurlijke bronnen: zon, wind, water en biomassa. Via de energieleverancier krijg je deze zekerheid via de garantie van oorsprong, zeker wanneer je stroom betrekt via de coöperatie vanuit Burgerwindpark De Spinder.
Wat is jouw drijfveer?
Vanuit mijn werk ben ik een aantal jaren geleden betrokken geweest bij de plannen en bouw van windmolens bij FUJIFILM en bij andere bedrijven op bedrijventerrein Vossenberg in Tilburg. We hebben mooie duurzaamheidsambities kunnen realiseren: onafhankelijker van de olie-industrie, CO2-reductie en er is een stabiele energieprijs gegarandeerd voor een langere periode. De plannen om nu ook vier windmolens te gaan plaatsen van, voor en door burgers vind ik een fantastische aanvulling. Eigenlijk ben ik al 15 jaar bezig met windenergie waarbij het werk voor Energie Dongen een uit de hand gelopen hobby genoemd kan worden.
Waar hoop je op voor de komende jaren?
Ik hoop dat ons gezamenlijke project echt een voorbeeld is voor deze regio en dat er nog veel navolging gaat komen van soortgelijke projecten. Onze leden en potentiële leden krijgen de mogelijkheid om te investeren in de windmolens en dus in groene energie. Ik hoop dat de Dongense gemeenschap deze unieke kans gaat aangrijpen!
Meer weten over Energie Dongen?
Bezoek dan eens de website www.energiedongen.nl.