Regelmatig hebben wij de afgelopen tijd geschreven over het harde werk van de mensen achter de schermen. Wie zijn nu die vrijwilligers vanuit tien energiecoöperaties die het initiatief hebben genomen voor de plannen om een burgerwindpark te gaan realiseren? In deze serie stellen we de komende tijd een aantal van die mensen aan je voor. Deze keer gaan we in gesprek met André Dilweg (55 jaar) uit Gilze-Rijen, voorzitter van Energie Gilze Rijen (EGR).

Rol in project: secretaris van de stichting administratiekantoor Burgerwindpark (STAK) en secretaris HvB-Wind
Sinds 2015 betrokken bij het windmolen traject

Wat is jouw rol binnen dit project?
Als secretaris help ik actief bij het realiseren van dit windpark. Naast natuurlijk mijn inhoudelijke bijdrage aan het project zorg ik er verder voor dat alle besprekingen/vergaderingen goed worden genotuleerd en de enorme documentenstroom op orde wordt gehouden.

Wat zijn de grootste uitdagingen?
We komen nu in de fase om het project goed te gaan positioneren zodat wij de financiering rond gaan krijgen. Zodra het participatieplan af is, worden de leden van alle coöperaties hierover geïnformeerd en volgt waarschijnlijk ook nog een aanvullende ledenwervingscampagne. Het liefst wil je als coöperatie daar nu al mee aan de slag maar een goede en zorgvuldige voorbereiding is natuurlijk wel essentieel. Maar iedereen die nu al lid wil worden, is uiteraard van harte welkom.

Wat is jouw drijfveer?
We mogen onze toekomstige generaties niet belasten met de gevolgen van onze energiebehoeften. We moeten zuinig zijn op onze aarde voor ons en onze kinderen. Ondertussen is energie wel een primaire levensbehoefte waar iedereen recht op heeft. En om energievoorziening op de lange termijn veilig te stellen tegen stabiele, gelijkblijvende kosten moeten we toch actie ondernemen. En daar draag ik graag mijn steentje aan bij samen met heel veel enthousiaste medeleden.

Wij willen de samenleving binnen de gemeentegrenzen van Gilze Rijen op een duurzame manier klimaatneutraal en energie-onafhankelijk maken. Wij richten ons op het leveren van duurzame energie en het realiseren van energieproductie en energiebesparing bij particulieren, verenigingen, instellingen en ondernemers. Het plaatsen van een windmolen om windenergie op te wekken in Gilze-Rijen is bijna niet mogelijk vanwege de vliegbasis. Daarom zijn wij erg blij dat wij betrokken zijn als één van de 10 energiecoöperaties bij de regionale ontwikkeling van windenergie voor en door burgers en ondernemers op Burgerwindpark De Spinder in Tilburg.

Waar hoop je op voor de komende jaren?
Ons regionale project gaat voortvarend dus ik hoop dat wij in 2018 echt van start gaan met de bouw van de molens. Ik ben positief, het gaat ons gewoon lukken!

Meer weten over Energie Gilze Rijen?
Bezoek dan eens de website www.energiegilzerijen.nl.