Regelmatig hebben wij de afgelopen tijd geschreven over het harde werk van de mensen achter de schermen. Wie zijn nu die vrijwilligers vanuit tien energiecoöperaties die het initiatief hebben genomen voor de plannen om een burgerwindpark te gaan realiseren? In deze serie stellen we de komende tijd een aantal van die mensen aan je voor. Deze keer gaan we in gesprek met Jan-Willem Revet (52 jaar) uit Tilburg, bestuurslid bij Coöperatie Duurzame Energie Reeshof (CDER).

Rol in project: penningmeester aandeelhoudersvergadering Stichting Burgerwindpark De Spinder en penningmeester T-Wind
Sinds 2013 betrokken bij het windmolen traject

Wat is jouw rol binnen dit project?
Als zelfstandig ondernemer in de vastgoedsector ben ik gewend om complexe financiële projecten te beoordelen/begeleiden. Daarom is de rol van penningmeester voor mij vanzelfsprekend. In deze rol heb ik ook nauw contact met onze mede-aandeelhouder Energiefonds Brabant: samen zijn we verantwoordelijk om financieel alles op schema te houden. Met de komst van de projectorganisatie zijn wij als aandeelhouders verantwoordelijk voor het bepalen van de kaders en bespreken we maandelijks de (financiële) stand van zaken maar de dagelijkse bedrijfsvoering is in handen van de directeur van Spinderwind.

Wat zijn de grootste uitdagingen?
Op voorhand heb je nog niet op je netvlies staan wat er allemaal moet gebeuren. We zijn gewoon met een zeer divers gezelschap van start gegaan, vanuit verschillende coöperaties en iedereen vanuit een andere achtergrond. Verder hebben we ook maar beperkte middelen maar dankzij de ontvangen subsidies hebben we een goede start kunnen maken. In het begin verliep alles nog niet zo efficiënt en moesten wij wennen aan elkaar. Je hebt dan werkelijk nog geen idee wat er allemaal bij de ontwikkeling van een windpark komt kijken. Voorbereiden, vergaderen, follow-up van acties, verslagen maken, betalingen verrichten, achter geld aanzitten, contacten leggen, onderzoeken, afwegen van verschillende belangen, elevator pitch voorbereiden, elkaar aan boord houden, strategie bepalen noem het allemaal maar op. We hadden hier allemaal geen ervaring mee om tot zo’n omvangrijk project te komen. En voor de komst van het projectteam deden wij letterlijk alles zelf. Ik ben vanuit de complexe vastgoedwereld wel wat gewend maar een burgerwindproject was ook voor mij nieuw. We hebben er vele uren aan vrijwilligerswerk inzitten. Maar ik ben trots dat we dit project vanuit de burgers maar mooi gezamenlijk en op eigen kracht voor elkaar hebben gekregen.

Wat is jouw drijfveer?
Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het verbeteren van de wereld en duurzaamheid in het bijzonder. Ik ben niet het type van passief afwachten tot er spontaan iets gaat verbeteren. Natuurlijk kun je groene stroom afnemen bij een energiemaatschappij en zeggen dat je goed bezig bent voor het milieu. Maar de grote maatschappijen gaan er uiteindelijk met de winst van door en hoe groen zijn ze eigenlijk echt bezig? Nu hebben we het in eigen hand. Met de komst van dit windpark neem ik mede mijn verantwoordelijkheid om de gevolgen van klimaatverandering te verkleinen en te zorgen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in onze eigen regio.

Waar hoop je op voor de komende jaren?
In 2018 gaan we van start met het bouwen van de molens. We gaan een windpark bouwen van, voor en door burgers die hopelijk de basis gaat vormen voor nog veel meer groene initiatieven. We hebben als burgers een kans gekregen en die hebben we gegrepen!

Meer weten over Coöperatie Duurzame Energie Reeshof?
Bezoek dan eens de website www.cder.nl.