Regelmatig hebben wij de afgelopen tijd geschreven over het harde werk van de mensen achter de schermen. Wie zijn nu die vrijwilligers vanuit tien energiecoöperaties die het initiatief hebben genomen voor de plannen om een burgerwindpark te gaan realiseren? In deze serie stellen we de komende tijd een aantal van die mensen aan je voor. Een gesprek met Ruud Zuer (75 jaar) uit Tilburg, voorzitter van Energiecoöperatie De Blaak.

Rol in project: bestuurslid aandeelhoudersvergadering Stichting Burgerwindpark De Spinder en bestuurslid T-Wind
Sinds 2013 betrokken bij het windmolen traject

Hoe ben je betrokken geraakt bij dit project?
Binnen onze wijk De Blaak was al geruime tijd de ‘Werkgroep Duurzame Energie De Blaak’ actief om met alle bewoners te komen tot een energiezuinige wijk. Vanuit gemeente Tilburg werden wij benaderd of wij interesse hadden om mee te doen met de plannen voor een windpark. Dit sloot aan bij onze eigen ambitie dus we hebben gelijk ja gezegd. Als werkgroep zijn wij toen verder gegaan als ‘Energie Coöperatie De Blaak’. Met de coöperatie willen we bewoners de mogelijkheid bieden te profiteren van kortingen op energiezuinige producten. Te denken valt aan kortingen op wasmachines, koelkasten, vriezers maar ook aan kortingen op hoogwaardige isolatiematerialen. En binnenkort komt daar dus windenergie bij.

Wat zijn de grootste uitdagingen?
Wanneer je van start gaat, kom je er snel achter dat er geen enkele handleiding is te vinden. In Nederland zijn diverse burgerinitiatieven voor windparken maar ieder project is uniek. Het is een ongelooflijke zoektocht om de nodige kennis te vinden en ik merk dat veel burgers niet altijd bewust zijn van de noodzaak voor windenergie. Het is een complexe materie omdat je met zoveel verschillende partijen te maken hebt. En in ons geval is plannen maken met tien verschillende energiecoöperaties ook wel een uitdaging te noemen. Maar gelukkig vinden wij elkaar in onze gezamenlijke deler aangezien we allemaal duurzaamheid nastreven. Het is overigens maar goed, dat je vooraf niet weet hoeveel werk erop je afkomt anders had ik wellicht nee gezegd.

Een andere uitdaging is het verkrijgen van de nodige financiën. We weten van soortgelijke projecten dat dit altijd is goed gekomen. Maar toch: we vragen leden slechts € 10 per jaar voor het lidmaatschap van de Energie Coöperatie De Blaak, maar de aanmeldingen bij vorige acties waren minimaal. Het is wel spannend hoe dit gaat verlopen wanneer er duidelijkheid is over de participatie in het windpark. Eén ding is wel duidelijk: een lidmaatschap van 1 van de 10 energiecoöperaties is vereist om mee te kunnen doen in Spinderwind.

Wat is jouw drijfveer?
Voor mij is vrijwilligerswerk niet meer dan vanzelfsprekend. Toen de kinderen nog klein waren, werd ik al voorzitter van de peuterspeelplaats. Vanuit mijn werk heb ik altijd speciale interesse gehad voor alles rondom energie en techniek. Dat krijg je er niet meer uit! De technische ontwikkelingen staan niet stil dus als energiecoöperatie moet je hierop alert zijn. Ik ben ook blij dat er in de wijk zoveel enthousiaste vrijwilligers zijn. En gelukkig vindt mijn vrouw het nog steeds goed dat ik zo’n 8 uur per week actief ben.

Waar hoop je op voor de komende jaren?
Ik zou het echt geweldig vinden wanneer we in de tweede helft van volgend jaar zelf elektriciteit van onze molens produceren. Of dat ook daadwerkelijk het geval is, gaan we vanzelf meemaken. Er moet nog heel veel gebeuren in de voorbereiding. We doen ons werk, daar zijn we voor aangesteld!

www.energiedeblaak.nl