Regelmatig hebben wij de afgelopen tijd geschreven over het harde werk van de mensen achter de schermen. Wie zijn nu die vrijwilligers vanuit tien energiecoöperaties die het initiatief hebben genomen voor de plannen om een burgerwindpark te gaan realiseren? In deze serie stellen we de komende tijd een aantal van die mensen aan je voor. Te beginnen met Jos Römgens (67 jaar) uit Esbeek.

Energiecoöperatie Hilverstroom
Rol in project: voorzitter aandeelhoudersvergadering Stichting Burgerwindpark De Spinder
Betrokken sinds maart 2015

Hoe ben je betrokken geraakt bij dit project?
Binnen Hilverstroom heb ik de portefeuille windontwikkeling. Al zo’n vier jaar geleden zijn wij ons op diverse plekken in deze regio gaan oriënteren. Na een lange omweg kwam het plan op De Spinder op ons vizier. Vijf Tilburgse energiecoöperaties (T-Wind) waren hier al bij betrokken. Daarna hebben wij ons verenigd samen met nog vier andere coöperaties uit de regio tot HvB-Wind. Zo zijn wij met tien energiecoöperaties de plannen voor het burgerwindpark verder gaan ontwikkelen. Met als gemeenschappelijke deler dat wij allen geloven in de kracht van positieve energie. In de kracht van oneindige bronnen, zoals de wind en de zon. Wij nemen als burgers het heft in eigen handen en dragen met onze energieprojecten bij aan een toekomstbestendige wereld.

Wat zijn de grootste uitdagingen?
Met tien verschillende energiecoöperaties plannen vormen is een echt leerproces. Gaandeweg kom je er wel achter dat zo’n ambitieus project niet alleen maar met vrijwilligers is te trekken. Sinds een jaar is een professioneel projectbureau voor ons aan de slag en daarmee is de vaart in het project gekomen. En natuurlijk zijn we enorm blij met de ondersteuning en expertise van onze mede-aandeelhouder, Energiefonds Brabant. Spinderwind is ons eerste regionale project voor coöperatieve productie van windenergie en dat smaakt naar meer: we hebben nu een model dat kopieerbaar is.

Wat is jouw eigen drijfveer?
Iedereen loopt zonder na te denken naar een stopcontact in huis. Niet altijd bewust van het feit dat stroom uit fossiele bronnen veel milieu- en gezondheidsnadelen heeft én nu al leidt tot voelbare klimaatverandering door de CO2-uitstoot. Ik wil hierin mijn rol pakken om te zorgen voor de omschakeling naar duurzame energieopwekking. En ja, sommige mensen vinden de molens niet mooi in het landschap. Maar we moeten verder met de energietransitie want stilstaan is ondertussen echt achteruit gaan, het is een topprioriteit voor ons allemaal! We kunnen nog niet in de toekomst kijken, wie weet wat de techniek over 20 jaar gaat brengen. Behalve schone stroom is het overigens ook noodzaak dat er veel meer bewustwording komt rondom energiebesparing, ook daar maken wij ons als energiecoöperatie hard voor.

Waar hoop je op voor de komende jaren?
We moeten niet langer kijken naar de overheid. Ik denk dat de ommekeer naar schone energie een beweging is die van onderop komt. Burgers maar ook bedrijfsleven moeten de noodzaak zien van schone energie en energiebesparing. De energiecoöperaties hebben hierin lokaal een belangrijke functie. En ja dat kost wel wat vrijwilligersuren maar door te leren van elkaar zijn we wel steeds slagvaardiger. Over een tijdje hoop ik zelf te genieten van het uitzicht op onze draaiende molens. En als imker hoop ik rondom de molens op een prachtige bloeiende omgeving waar mijn bijen goed kunnen toeven.

www.hilverstroom.nl